Podríem dir que aquesta és una bona manera de proveïr-se de dolç quan la temptació t’agafa desprevingut, i poder-ne sortir amb dignitat… Vaig estar donant un passeig llarg per internet per trobar receptes de magdalenes amb material sa i vaig topar amb un bon llibre de cuina a base d’aliments sense gluten. De la recepta em van agradar les proporcions i també la senzillesa del procediment. Però vaig tenir una mala experiència amb alguns dels ingredients que proposa el llibre, com l’oli de llavor de raïm: si has vist receptes -postres sobretot- que porten aquest oli i t’ha picat la curiositat, no cal que el compris, jo ja ho vaig fer per tu: vaig comprar una ampolla ampolleta de 250ml i em va costar 13’25€. Una barbaritat. No em considero una persona complicada amb els preus dels aliments: si un producte em garanteix ser biològic i de cultiu ecològic jo li responc amb gratitud amb la meva butxaca. Però l’oli de llavors de raïm em va decepcionar perquè té gust a oli. No a oli dolç. Té gust a oli, i per a aquesta comesa ja hi ha altres olis molt més barats i menys complicats. Una altra cosa és que el vulguis per les propietats de la llavor de raïm (propietats que desconec). En tot cas, per a mi, l’oli d’oliva és perfecte.
Les receptes poden ser tant fàcils com ens ho volguem proposar: donaré les mesures sense parlar de grams, doncs les magdalenes son molt benvingudes sempre. I quant més fàcil és la recepta, més la faig. Aquesta no és la versió del llibre que he comentat, però llegir-la em va ajudar a ordenar les idees respecte els ingredients i les proporcions.
Magdalenes negres (12 utts): 1 got de farina d'ametlla 1 got de farina d'espelta integral 1 cullerada sopera de cacau pur en pols 1 cullerada petita de bicarbonat de sodi 1 cullerada petita de mantega de soja Ratlladura d'1 taronja Mig got de Sirop d'Agave Mig got d'oli d'oliva Un got de llet vegetal (Avena, arròs...) 1 ou Procediment: 1. Encén el forn i posa'l a 180º 2. Barreja en un bol els 4 primers ingredients 3. Barreja en un altre bol la resta dels ingredients 4. Uneix els ingredients dels dos bols i barreja'ls 5. Reparteix la massa als motlles 6. Forneja entre 15 - 20 minuts
Sé que pensaràs que no és necessari que t’ho digui, però aquí van alguns Tips per aquesta recepta:
– No obris el forn mentre estiguin les magdalenes coent-se. No és una bona idea.
– Si vols les madalenes sense xocolata en pols, no hi incorporis el cacau. La proporció és tant petita que la recepta no varia.
– Si no vols posar-hi sirop d’agave, pots utilitzar stevia, que és apta sempre per totes les intoleràncies. Només cal que utilitzis la mateixa quantitat de líquid que has utilitzat amb el sirop, és a dir: mig got d’aigua, i hi afegeixes unes gotes de stevia. Pots utilitzar més ratlladura de taronja per donar-hi més gust.
– La mantega de soja de la marca Provamel està deliciosa i la seva olor és espectacular. De moment jo només l’he vista a les botigues Santiveri.
Boníssimes, de veritat. Impressionants.
Quina pinta! Tenc un dubte, ´l’oli d’oliva es verge? no dóna massa gusts d’oli?
Hola M. Antònia, sí, és oli d’oliva verge. I realment no li dóna gens de gust.. Amb tot, jo sempre utilitzo un bon oli comprat de cooperativa, amb denominació d’origen. Si tu no les tens totes, ho pots provar amb oli de girasol, però agafa’l de qualitat, és a dir, assegura’t que l’extracció de l’oli l’han realitzat en fred. Normalment això t’ho garanteix un oli ecològic.
Hola, són bonissimes! Felicitats! Però tinc un dubte. A mi no em queden massa altes. He mirat de posar.hi llevat i no em pugen, que puc fer? O que es el em falla? Moltes gràcies
Hola Núria! Si tot i posar-hi llevat no et pugen, prova un truc: fes que el forn només escalfi per la part de baix. Ja m’explicaràs!