La dignitat dels ous

ou

Abstret integrament del power point que podeu trobar aqui

Des de fa uns anys, gairebé tots els ous que comprem tenen gravat un codi alfanumèric. La més important de totes les xifres és la primera. Aquesta ens indica si la gallina viu en condicions dignes o, pel contrari, està amuntegada dins d’una gàbia i sense veure la llum del sol, des del seu naixement fins a la seva mort.

Quan la primera xifra és un 3, significa que aquesta gallina viu amuntegada en una gàbia, amb un espai màxim per a cada gallina de 600 cm2, és a dir, menor que la superfície d’un foli. Se les sol tallar el bec (operació molt dolorosa) per tal que quan estiguin desesperades per l’estrès, no puguin picotejar a les seves companyes. Al trepitjar tan sols el filferro de les gàbies, se’ls hi produeixen gravíssimes ferides i malformacions a les potes. Aquestes gallines és probable que mai arribin a veure la llum del sol. Recorda, els ous que el seu primer número de codi és un 3 venen de gallines que viuen amuntegades en gàbies.

Quan la primera xifra és un 2, la gallina que l’ha post viu al terra de naus densament poblades, de fins a 12 gallines per metre quadrat. En èpoques de calor moltes moren per asfíxia. No estan en gàbies, però mai surten a l’exterior i en prou feines tenen espai per moure’s. L’amoníac i la pudor dels excrements contaminen l’aire i proliferen les malalties. També se’ls acostuma a tallar el bec per tal que no s’agredeixin les unes a les altres.

Quan la primera xifra és un 1, vol dir que aquest ou ha estat post per una gallina camperola. Poden sortir a l’exterior, furgar la terra i moure’s amb certa llibertat. La densitat de les gallines fóra del galliner no pot ser superior a una cada 4 metres quadrats.

Quan la primera xifra és un 0, significa que aquest ou pertany a la producció ecològica. Les gallines es mouen amb una llibertat similar a les gallines camperola (codi 1) i, a més, el 80% de la seva alimentació ha de procedir de l’agricultura ecològica. Limitant-se també l’ús d’antibiòtics i medicaments.

A l’embolcall dels ous ecològics i camperols s’especifica clarament que pertanyen a aquest tipus de producció. Recorda, aquests ous han de tenir el codi 0 o 1. Intenta no consumir ous de gallines criades en gàbies (codi 3) o en terres de naus (codi 2). Ajudaràs a disminuir el maltractament animal. Moltes gràcies per voler-te informar d’això!

8 thoughts on “La dignitat dels ous

 1. Moltes gràcies per aquesta informació. Jo no sabia que amb el primer número d’aquest codi que porten els ous, podíem saber la forma en que ha estat cuidada la gallina. A partir d’ara posaré molta atenció i mai compraré ous amb el número 3 i 2.

 2. És molt interessant l´article,jo savia alguna cosa però aci m´ha quedat més clar.Ai,pobretes gallines em pareix super cru com les tracten,a mi em fa patir de veritat.Jo per sort els ous són de casa ,de la meua familia,de gallines què estan al camp i també en compre de vegades en una dietètica ,els ous els porta un particular que té gallines a casa ,així que la qualitat de vida de les gallines i dels ous està assegurada.Teniu raó és un tema molt important.

 3. Moltes gràcies per la informació. Molt interessant saber allò que normalment no t´expliquen, i que ens hauria d´interessar a tots. Malauradament, els ous que ara mateix tinc a la nevera comencen per 3 :-C
  Serà qüestió d´anar a millor.
  Saluts.

 4. El/la felicito pel post. Tenia l’nformació dels numeros, però no exactament que volien dir. Trobo que ho ha sabut explicar molt bé i d’una manera molt entenedora.

  Aquestes petites coses que passem per alt moltes vegades realment són molt importants.

  Gràcies!!

  CC.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s